Autó HiFi berendezések (rendszer kiépítése) I. rész

Categories:

EGY KOMPLETT AUTÓHIFI RENDSZER KIALAKÍTÁSA 1. rész

XOMAX XM-2DN6906 autórádió GPS navigációva

A 20. század óta nagy népszerűségnek örvendenek az otthoni és hordozható hifi berendezések. A zene szeretetének köszönhetően, valamint az autók térhódításával, az autóhifi is “divatba jött”, és az utóbbi évtizedekben, hazánkban is egyre felkapottabbá vált.
Az első európai autórádió megjelenése 1932-re tehető, és a Blaupunkt nevéhez fűződik.
Főként a fiatalabb korosztály szeretne komoly, jó hangzással rendelkező rendszert kiépíteni, azt azonban kevesen tudják, hogy e rendszer összeállítása komoly körültekintést igényel.

A következőkben megismerkedünk az autóhifi rendszer részeit képező műszaki berendezésekkel:

  1. Fejegység
  2. Hangszórók, komponens szettek
  3. Mélynyomók (vagy mélysugárzók)
  4. Erősítők
  5. Szerelési anyagok és egyéb kiegészítők.

Fejegységek

A hangrendszert meghajtó egységet fejegységnek nevezzük, mely lehet CD-s autórádió, vagy multimédiás (DVD lejátszására is alkalmas) berendezés.
Az autórádiók csoportosítása többféleképpen lehetséges. Rendszerezhetőek beépítésük, méretük, és funkcióik alapján.

Gyárilag beépített autórádiók

Autótípustól függő, gyárilag telepített készülékek. Megjelenésük, kijelzőjük megvilágításának színe harmonizál az adott autótípus műszerfalával, műszerfal-megvilágításával. Alkalmasak a kormány-távvezérlővel való
kommunikációra. Szolgáltatási jellemzőjük és kinézetük rendszerint igen egyszerű. Emiatt, általában már a gyári fejegységek kicserélése is jelentős javulást hoz a hangrendszer átalakítása, kialakítása során. (Természetesen a gyári rádiók között is találhatunk csúcsminőségű fejegységeket, pl. luxuskategóriájú autókban Bose hangrendszer van). Az autógyárak különböző márkájú, tulajdonságú fejegységeket építenek be, pl. Opel – Philips, VDO.

Utólagosan beépített fejegység

Ezalatt azokat a készülékeket értjük, melyek a kereskedelmi forgalomban kaphatók, és a gyári rádió helyére, vagy a gyárilag előre kialakított, vagy (kihagyott) rádióhelyre kerülnek beszerelésre.

Sony DSX-A510 DAB + autórádió

Méret szerint

A fejegységek lehetnek 1 vagy 2 DIN méretűek. A DIN elnevezés magyarul Német Szabványügyi Intézetet takar (Deutsches Institut für Normung). Régóta ismertek és elterjedtek a DIN szabványok, mintegy harmincezer ilyen szabvány létezik. Esetünkben az autórádió szabványméretét jelenti. Az 1 DIN-es kisebb, a kereskedelmi forgalomban megjelenő fejegységek legnagyobb részét fedi le, míg a 2 DIN-es, nagyságrendileg ennek duplájának felel meg.

1 DIN méretű fejegység

Pioneer DEH-S110UBB 1DIN-es, RDS autórádió

2 DIN méretű fejegység

XOMAX XM-2D1006 autórádió érintőképernyővel

A következő részben az autó hifi berendezések funkcióival foglalkozunk! Addig is nézzen körül webáruházunkban és tekintse meg választékunkat!

Forrás: nive.hu

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük