Autó HiFi berendezések (rendszer kiépítése) II. rész

Categories:

EGY KOMPLETT AUTÓHIFI RENDSZER KIALAKÍTÁSA 2. rész

Funkcióikat, “tudásukat” tekintve megkülönböztetünk CD-s autórádiókat és multimédiás fejegységeket. Ma már kis mennyiség kerül értékesítésre az egyszerű CD-s autórádiókból, melyek csak audió formátumot képesek lejátszani. A mai modern fejegységekre jellemző a csúcsdesign és a magasfokú funkcionalitás. A cél elsősorban a komfort, kényelem, bővíthetőség. Az alábbiakban elsőként a legelterjedtebb

MP3 CD-s autórádiók főbb jellemzői:

  • Alkalmasak WAV, MP3, WMA, AAC formátumok lejátszására.
    WAV: digitális audióállományok egyfajta adatformátumát jelenti, mely rendszerint nem tömöríti az audióadatokat. Pontos neve RIFF WAV. Ez tulajdonképpen a hagyományos audiófájlok formátuma.
    AAC (Advanced Audio Coding): továbbfejlesztett audió kódolás, leginkább az iPodok által használatos. Ugyanazon bitsűrűség mellett jobb minőséget garantál, mint az MP3.
  • MP3 (Motion Pictures Experts Group Layer 3): tömörített, zene tárolására használt fájlformátum. Az MP3-as hangfájlok kisebb terjedelműek, ám a tömörítés minőségromlást eredményez, hiszen adatvesztés esete áll fent. Ennek ellenére, az MP3 algoritmusa keményen “dolgozik”, hogy a tömörítés során olyan hangokat hagyjon el, mely az emberi fül számára nem, vagy csak kevésbé hallható. Az MP3-as fájl minőségét a tömörítés bitsűrűsége, valamint a tömörítő program adja. Elmondható, hogy a 320 kbps (kilobits per secund) tömörítés jó minőségűnek számít. Az MP3 audiófájlok lejátszására a hagyományos CD-s rádió nem alkalmas.
  • WMA: vagyis a Windows Media Audio a Microsoft által kifejlesztett zenei formátum. Akárcsak az MP3, a WMA szintén veszteségesen tömörített hangfájl, ám Európában kevéssé elterjedt, mert megjelenésekor az MP3 már széles körben jelen volt. A WMA előnye az MP3-mal szemben, hogy bitsűrűségei ugyanolyan minőségnél jóval kisebbek. A WMA hivatalos megfogalmazása szerint a 96 kbps tömörítés CD minőséget eredményez. Alkalmasak eredeti, írott és újraírt CD lemezek lejátszására (CD-R, CD-RW). Teljesítményük általában 4×45-55 W között mozog, ami azt jelenti, hogy 4 kimeneten, egyenként 45-55 W zenei teljesítményre képesek.

Autó HiFi fejegységek

A fejegységek tekintetében manapság egyre többször olvashatjuk, hogy a készülék MOSFET végfokkal rendelkezik. A MOSFET egy nagy sávszélességű, gyors kapcsolású, kis veszteségű és alacsony hőveszteségű, nagy hatásfokú tranzisztortípus. Torzítása minimális, így különösen jól használható erősítésre, főként teljesítmény erősítőkben.

  • RDS funkció: Az RDS vagyis Radio Data System, egy olyan digitális adatrendszer, mely a hallható FM jelekkel együtt kódolt szignálokat is sugároz. Ezeket a jeleket tudja fogni az RDS képes fejegység. Az RDS funkció lehet: műsornév (PS), közlekedési hírek (TA), pontos idő (CT), alternatív frekvenciák (AF – akkor van jelentősége, ha az adott rádióállomás műsorát több frekvencián is sugározzák, hiszen ilyenkor a készülék automatikusan kiválasztja a legnagyobb térerővel fogható frekvenciát).
  • CD-text funkció lehetővé teszi a zenei CD lemezre rögzített CD text adatok megjelenítését, mely szöveges leírást jelent. A CD text lehet lemezcím, számcím, előadónév, és egyéb adat.
  • Digitális tuner: az AM/FM rádiótunerek digitális jelfeldolgozó technológiáját jelenti.
  • RCA előerősítő kimenet: ehhez a kimenethez csatlakoztathatjuk az erősítőket. Az alapkészülékek általában egy pár RCA kimenettel kerülnek forgalomba. Ettől eltérően a hi-end (felső) kategóriákban a három pár RCA kimenet a megszokott (első, hátsó, mélynyomó). Az RCA kimenetek általában 2,5 V-osak, de ettől eltérően a magasabb kategóriájú készülékeket forgalomba hozzák emelt, 3,7 V-os RCA kimenetekkel. Amennyiben egy fejegység nem rendelkezik egyetlen RCA előerősítő kimenettel sem, jelszintátalakító segítségével tudunk erősítőt csatlakoztatni a készülékhez.
  • Aux-In csatlakozó, melynek segítségével lehetővé válik, hogy a készülékhez kapcsoljunk hordozható MP3 lejátszót, vagy PDA-t.
  • Távvezérlési lehetőség
  • Levehető előlap

A fentiekben felsoroltak egy átlagos, alsó, alsó-közép kategóriás készülék funkcióinak felelnek meg. Az ettől magasabb osztályba tartozó fejegységek még a következő tudással is fel vannak vértezve (a teljesség igénye nélkül):

  • Közvetlen mélynyomó (subwoofer) kimenet
  • Bluetooth
  • USB támogatás
  • Tartozék kártyatávvezérlő vagy infravörös kormányra szerelhető távvezérlő
  • Változtatható színű kijelző
  • Motoros előlap
  • CD-váltó vezérlés
JVC KW-R930BT autórádió

A következő részben amultimédiás fejegységek funkcióival, lehetőségeivel foglalkozunk! Addig is nézzen körül webáruházunkban és tekintse meg választékunkat!

Forrás: nive.hu

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük