Mire használható a digitális rajztábla?

Mire is? Amire egy papír biztosan, de annál sokkal többre!

Ezek a digitális eszközök lehetővé teszik, hogy azt amit alkotsz, azt digitális formában tedd és ennek minden előnyét élvezd a feldolgozástól a magas felbontásban kinyomtatásig. Ha egy papírra alkotsz egy grafikát, azt bárhol fel szeretnéd használni, először digitalizálni kell, ami utólag időigényes munka, sokszor nagyon pepecselős, mert újra kell alkotni a rajzot, vagy ha nem, akkor nem feltétlenül azt a végeredményt kapod, amit kellene.

Ezért sokkal hasznosabb rögtön digitális formában megalkotni. Manapság már a digitális festészet is önálló művészeti ágként van jelen, de rengeteg más vizuális területhez használják a digitális táblákat. Többek között hasonló, un. aláíró táblákkal találkozhatunk sok cégnél, akik már digitálisa kötik a szerződéseiket, így aláírni is digitálisan kell.

Ehhez hasonló hátterek mind-mind digitális rajztáblával készülnek a játékokhoz, de még a filmekhez is.

Ilyen táblákon dolgoznak az anime rajzolók, és a logótervezők is, akik nagyban nyomják.

Milyen típusú táblát válasszak?

Ez nagyban függ attól, hogy mit fogsz vele csinálni. Ha totál kezdő vagy ezen a téren, akkor egy belépő szintű táblát érdemes választani, hogy kiderüljön egyáltalán tetszik-e az egész. Van akinek ez furcsa rajzolási mód és nem sikerül megszoknia, van olyan, akinek egyből rááll a keze és istenként imádja a tervezőjét! Szerencsére a kis táblákat sokan keresik, így elpasszolni is könnyebb, mint egy drágább, nagyobb táblát, ha nem talált rád a szerelem.

Ahhoz, hogy webdesign feladatokat végezz a kis méretű tábla tökéletesen elegendő lesz. Kis retusálás, egy csöppnyi kézigrafika, logótervezési feladatok, amikben nagy hasznát veszed, ha nem egy tuskó egérrel kell körbejelölnöd egy kivágandó alakot egy fotóból. Ég és föld a különbség!

Mindenképpen olyan táblát válassz, amiben már van touch funkció!

Ez a Wacom összes rajztáblájában szerepel a legolcsóbbon kívül. Ott a fapad miatt olcsó. De azt is el kell mondanom, hogy ha ilyen táblát kapsz vkitől, akkor se ess kétségbe – pár évvel ezelőttig nem volt touch funkció, mégis kitűnően használható volt a tábla! Ez egy kényelmi elem, mint a telefonon, gesztusokkal tudsz nagyítani és kicsinyíteni.

Vannak a Wacomnál olcsóbb táblák is, mint a Genius vagy a Trust. Ezek pont olyanok, mint a márkák egerei vagy billentyűzetei. Bár a funkciót tudják, kopognak, nem pontosak, a tábla esetén bele kell karcolni a felületbe kis túlzással, míg egy Wacom szuper nyomásérzékeny.

Érdemes megemlíteni két feltörekvő márkát is, hiszen ezek a rajztáblák árban kedvezőbbek, de használhatóságban, funkcionalitásban nem, vagy alig maradnak el a Wacom digitális tabletjeitől.

XP Pen digitális rajztáblák

XP Pen Artist 12

Huion rajztáblák

Huion Kamvas 20

Mindkét gyártó termékei széles választékban, tartozékokkal, kiegészítőkkel és 2 év gyártói garanciával kaphatóak.

Mekkora méretűt válasszak?

Nagyon furcsa ez, mert alapvetően egy kezdő tábla a maga A6-os felületével elég kicsikének tűnik, hiszen senki sem képeslapra rajzolgat általában. Ezesetben azonban a rajz maga nem a táblán, hanem a képernyőn zajlik, így a táblának akkorának kell lennie, mint amennyit egy csuklómozdulatod bejár a papíron, miközben vonalat húzol. És ez bizony a legtöbbeknek ekkora.

Természetesen ha van módod nagyobb táblát vásárolni, akkor kényelmesebben el fogsz férni rajta, ezt akkor ajánlom, ha szeretnél vele sokat rajzolni, összetettebb grafikákat készíteni.

A gyártók Youtube csatornájáin sok-sok videót találsz arról, hogy mire használják művészek, alkotók, grafikusok, designerek:

Milyen programokkal használható a digitális rajztábla?

A legtöbb grafikai programmal kiválóan együttműködnek, legyen az az Adobe terméke – Photoshop, Illustrator vagy akár egy Corel vagy Affinity. Természetesen a gyártóknak is vannak saját programjai, appjai illetve szinte minden táblához adnak valamilyen ajándék szoftvert is. Nagyjából ez is a különbség az azonos méretű, de különbözően csomagolt táblák között. Illetve még annyi különbség lehet, hogy amelyik Wireless névvel is bír, az alkalmas vezetéknélküli módra is, ami szintén hasznos tud lenni.

Rendszerkövetelményekben nem válogatósak, Windows és Mac gépekkel egyaránt működik, a telepítése sem ördöngösség. A beállításaihoz szintén találsz videókat, sőt tulajdonképpen mindenféle segédletet találsz a mangarajzolástól a digitális festésig.

A digitális toll és tábla amúgy simán helyettesíti az egeret a hétköznapokban is. Idővel úgyis igényed lesz egy kényelmesebb munkaeszközre és egy új alkotási élményre!

Forrás: Pixelgyár

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük