Lumen vs. ANSI Lumen. (luminous flux)

Categories:

Mit jelent a projektor fényereje? Hogyan adják meg a gyártók a fényerő értékét?

VicTsing mini projektor WiFi, Bluetooth

fényerő a projektor fényteljesítményét jellemző fogalom. Pontos, de ritkábban használt magyar elnevezése a fényáram, amelyet a projektor az objektíven keresztül sugároz ki. (Angol neve luminous flux.) Nagyságát a projektorba beépített fényforrás (legyen az hagyományos lámpa, LED, lézer vagy bármi más) “fényerejének” és a fény útjában elhelyezett optikai elemekben keletkező fényveszteségeknek a különbsége határozza meg.

A fényerő mértékegysége a lumen.

Azért nem a szokásosan wattban kifejezhető fizikai mértékegységet használják, mert az emberi szem világosságérzete függ az érzékelt fényinger hullámhosszától. Ugyanannyi watt fényteljesítmény más-más hullámhosszon más-más érzékelt fényteljesítménynek felel meg. A lumenekben kifejezett fényerő tükrözi látásunknak ezt a sajátosságát. Ezért van az, hogy a sok zöldet és sárgát tartalmazó “fehér” fény nagyobb fényerejű (lumenekben). Érzet szerint is világosabb, mint amit a wattokban kifejezhető teljesítmény indokolna. A “semleges fehér” fény jóval kisebb fényerejű.

Projektor fénymérési technikák ANSI

A gyártók adatlapjain a leggyakrabban a fényerő ún. ANSI lumen értékével találkozunk. Az ANSI lumen csak annyiban különbözik a lumen fogalmától, hogy a vetítési felület 9 pontján (középen, a sarkokban és az oldalfelezőkben, pontosan meghatározott pontokon) mért lumen értékek átlagát jelenti. Az ANSI az USA szabványügyi hivatalának (American National Standard Institute) rövidítése. Olykor a gyártók a vászon közepén mérhető lumen értéket adják meg (center lumen).

Az adatlapokon szereplő lumen vagy ANSI lumen érték természetesen a projektorból “kihozható” maximális fényerőt jelenti.

Sajnos a gyártók szinte sohasem közlik azt, hogy ez a projektor milyen beállításai mellett, milyen üzemmódban érhető el. Enélkül pedig a legtöbbször lehetetlen ellenőrizni, hogy a megadott lumen érték megfelel-e a valóságnak. A gyártók ezt a bizonytalanságot kihasználva, és a publikált fényerő maximalizálására törekedve (tisztelet a kivételnek) általában eltúlozzák a projektoraik valódi maximális fényerejét. Ezen kívül az is gondot jelent, hogy adott feladathoz használható üzemmódokban (pl. prezentáció, játék, fotók vagy filmek vetítése) lényegesen kisebb a fényerő a maximálisnál, amit viszont nem adnak meg a konkrét üzemmódokra vonatkozóan.

Mivel azonban a projektorgyártók többé-kevésbé egyformán túloznak a maximális fényerő megadásában (bár vannak kirívó esetek is), a feltüntetett lumen adatokat összehasonlítva hozzávetőlegesen megállapítható két különböző projektor között a várható fényerőkülönbség. De vigyázat! A lumenekben mérhető pl. kétszeres fényerőt nem fogjuk kétszer akkorának érzékelni, mert a szubjektív világosságérzet nem lineárisan változik a fényerő függvényében, vagy egyszerűbben szólva nem egyenesen arányos a műszeresen mérhető fényerővel.

Ami még nagyon fontos: ugyanannyi lumennel egy kisebb vászonra világosabb, egy nagyobbra kevésbé világos képet lehet vetíteni (feltéve, hogy egyébként a vásznak jellemzői egyformák), ami érthető, mert ugyanakkora vetítési fényteljesítmény egy kisebb felületen nagyobb fénysűrűséget (1 négyzetméterre eső fényerőt) tud létrehozni, és valójában a fénysűrűség (luminancia, angolul luminance) az a jellemző, amely a néző számára a kép világosságát meghatározza. Természetesen adott méretű vetítővásznon annál nagyobb lesz a fénysűrűség, minél nagyobb a projektor fényereje.

Forrás: lsk.hu

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük